Historische, iconische en persoonlijke gebouwen

Ik bouw niet alleen maar mijn herinneringen in fysieke miniatuurvorm. Het is geen geheim dat Hanzestad Deventer een van de oudste steden in Nederland is. Zo heeft Deventer bijvoorbeeld het oudste stenen huis (de Proosdij), het oudste wandelpark (het Worpplantsoen) en met de Athenaeumbibliotheek (Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) ook de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland. Maar ook iconische gebouwen, plekken en evenementen als poppodium het Burgerweeshuis, de Walstraat, het Dickens Festijn, Deventer op Stelten en de Boekenmarkt.

De Hanzestad aan de IJssel is dus rijk aan historie en rijksmonumenten. De laatste decennia is Deventer een belangrijke stad en trekpleister geworden in sectoren als kunst, literatuur en cultuur. Deze combinaties zorgen voor een uniek aanzicht van en voor de stad. Maar ook Deventer moet geloven aan modernisering en vernieuwing. Vele gebouwen, plekken en infrastructuren worden door veroudering en modernisering van de kaart geveegd.

Voordat bepaalde historische gebouwen met de grond gelijk worden gemaakt probeer ik de voor mij meest memorabele gebouwen op schaal na te maken. Het liefst waar ik persoonlijk een band of een herinnering aan heb of wat elke Deventenaar als ‘insider’ kent. Dit hoeft dus niet per definitie een historisch gebouw te zijn.

Wat nog meer?

Je kan dan ook denken aan het voormalige 1-kamer hotel Lucy Cube in het industrieel erfgoed gebied het Havenkwartier. Iedere Deventenaar kent het en ieder heeft er zijn of haar mening over. Voor mij bij uitstek een reden om het opvallende gebouwtje te bouwen op schaal. Of het Elevator gebouw die eveneens in het Havenkwartier staat, of de prachtige huizen die nu nog in originele staat aan het Pothoofd staan langs de IJssel, of wat te denken aan een oer-Deventers arbeidershuisje of het landelijk bekende skatepark van Burnside. Er schuilt zoveel pracht om ons heen in fysieke vorm waar een gemiddelde voorbijganger en of inwoner zich logischerwijs niet (meer) van bewust is.

Voordat deze besproken en onbesproken gebouwen en plekken plaats moeten maken voor de modernere architectuur probeer ik deze te laten voortbestaan in mijn privécollectie van kleinere fysieke miniatuur modellen. Máár, met een zo realistisch mogelijk uitstraling en uiterlijk die het gebouw of object op dat moment met zich meedraagt. Elk stukje beschadiging zal verwerkt worden. Elke baksteen en stoeptegel zal gemaakt en verwerkt worden. Gevallen boombladeren, vieze ramen, sigarettenpeuken en zelfs de vuilniszak die toevallig bij de voordeur stond op het moment dat ik de foto’s gemaakt had. Alles wat op dat moment aanwezig was wordt in de juiste verhouding gecreëerd en verwerkt in het schaalmodel en of diorama. Het doel zal altijd zijn en blijven dat het een verkleinde versie is van het origineel.

Related Posts

Leave a Reply