Waarom?

Waarom?

Waarom maak ik wat ik maak?

Het bouwen van realistische maquettes en replica schaalmodellen van onder andere huizen, woningen, gebouwen en objecten is uit een lange periode van interesse ontstaan. In 2020 heb ik die interesse omgezet in het maken van mijn eigen bouwwerken op een zo realistisch mogelijke manier.

In eerste instantie bouw ik met grote interesse gebouwen waar ik persoonlijk een herinnering aan beleef of een emotionele band mee heb. In mijn veelbewogen jaren ’80 en ’90, waar ik grotendeels mijn pubertijd doorbracht, had ik en mijn mede pubers niet altijd de luxe om met fotocamera’s memorabele momenten en plekken vast te leggen. We moeten het vandaag de dag doen met de herinneringen. Om deze herinneringen te laten herbeleven en visueel te ondersteunen probeer ik de door mij meest gekoesterde herinneringen fysiek na te bouwen op schaal en op een zo realistisch mogelijke manier.

Tijdens het bouwen van deze schaalmodellen waan ik mij weer een beetje terug naar ‘die tijd’ waar ik met veel plezier, geluk, verdriet en soms met een beetje emotie op terug kijk. Overigens zonder enige heimwee. Maar een herbeleving van deze herinneringen door een fysieke replica en deze te kunnen delen met vrienden en bekenden is een mooie gelegenheid om ‘onze’ geschiedenis nog intenser koesteren. Zo krijgt mijn werk niet alleen maar bij mij een persoonlijkere betekenis. Ik geniet enorm als ik de verontwaardiging en emotie zie bij de ander wanneer ze mijn werk zien. De twinkel in hun ogen, soms gepaard met een traan, en de herinneringen die gelijk in woord besproken wordt. Ik hou ervan!